de geboorte van Maigret

FaceBook  Twitter

Om in alle rust te kunnen schrijven, koopt Simenon in 1928 een boot. Hiermee trekt hij door de grachten, kanalen en rivieren van eerst Frankrijk, maar later ook van Duitsland, België en Nederland. Onderweg beschrijft hij alles wat hij ziet en giet dat in een roman of in een detectiveverhaal.
Als hij in 1929 in Duitsland in een haven ligt, krijgt hij problemen met de politie. Duitse agenten controleren zijn schip en ontdekken zijn typemachine en de vele pagina's aantekeningen. Omdat in die tijd de verhouding tussen Duitsland en Frankrijk erg gespannen is, wordt Simenon verdacht van spionage. Hij moet onmiddellijk Duitsland verlaten en vaart daarom naar de dichtstbijzijnde Nederlandse haven: Delfzijl.

De boeken van Simenon zijn in veel talen beschikbaar maar oorspronkelijk allemaal geschreven in het Frans. Hij is geboren en opgegroeid in Luik (België) maar beschouwde Parijs als de belangrijkste stad voor hem. Echter hij was internationaal georiënteerd en reisde veel terwijl hij vele jaren woonde in Frankrijk, de VS en Zwitserland. De geboorte van Maigret.

Het is september 1929. De Ostrogoth, de boot van Simenon, moet opnieuw waterdicht worden gemaakt en ligt op de kade van Delfzijl. De werkzaamheden aan het schip veroorzaken te veel lawaai om rustig te kunnen schrijven. Daarom laat Simenon een oude volgelopen schuit leegpompen en maakt daar zijn kantoor. Twee kisten: Eén om op te zitten en één voor zijn typemachine. Daar schrijft hij een nieuwe roman: Maigret en de onbekende wreker. Simenon schrijft uitgebreid in zijn memoires over het ontstaan van Maigret:

'Ik zie mezelf weer terug op een zonnige ochtend in een café. Ik heb een paar glaasjes jenever gedronken en zo, een beetje slaperig, zie ik hoe de massieve, onverstoorbare gestalte van een heer zich begon af te tekenen die volgens mij een aanvaardbare commissaris zou kunnen zijn. Gedurende de rest van de dag voegde ik aan deze figuur een paar voorwerpen toe: een pijp, een bolhoed, een zware jas met een fluwelen kraag. En omdat er in mijn schuit een vochtige koude heerste, gaf ik hem voor zijn werkkamer een oude gietijzeren kachel.'

En zo wordt in een café op de kade van Delfzijl de figuur commissaris Maigret geboren.
Uittreksel uit het geboorteregister (Delfzijl noemt dit certificate) van Jules Amédée François Maigret.